СОЛАРИУМИ И СОЛАРНА КОЗМЕТИКА
Вреден ли е солариумът?
Публикувано на 14.април.2012 г.

Соларни студия SolarPower публикуваме превод на обръщение на European Sunlight Association къмсобствениците на Соларни салони. То е във връзка с прессъобщение на Международната асоциация за изследване на рака (IARC).

Вашите клиенти може би са чули последните слухове, относно това, че разни учени сравняват въздействието на солариума, сравнявайки го, че е “опасен, като арсена” или вреден, като тютюнопушенето. Тези описания са погрешни и ненадеждни.

Причината се крие в неопределеността на действителните изследвания. За да ви помогнем да си отговорите на всички въпроси и да разсеем всякакви съмнения на вашите клиенти, ние ви обръщаме внимание на следното.

За какво говорят новините:

  • Група учени от Франция, е определила солариумите в “Първа група”, “Първа група” означава, че съществуват данни за повишаване риска от рак на кожата, в резултат от използването на солариуми.
  • Данните не са новост: слънчевото греене принадлежи към същата категория, към която сега се включват и солариумите и това е факт от 1992 година насам!
  • От 1992 година хиляди лекари препоръчват умереното стоене на слънце, от гледна точка положителния ефект върху здравето. В действителност, много видни експерти изучаващи влиянието на Витамин Д, са убедени, че ползите от слънчевата светлина значително надвишават риска.
  • Да бъдеш в категорията “Първа група” по никакъв начин не се определя от размера на риска, но бележи евентуална опасност. Някой елементи, които са включени в категорията, са много опасни, като например арсена или иприта. Други елементи са слабо рискови. Те включват червеното вино, бирата и осолената риба.
  • Статиите, в които се разказва, че “образуването на тен и опасно, като арсена” са очевидно погрешни. Учените никога не са правили подобни сравнения. Те са плод на въображението на журналисти, търсещи сензации.
  • Самия доклад не е бил направен публично достояние. Всички новини са на базата на съобщения в пресата, като в същото време нито един журналист не е виждал действителните данни.
  • Международната асоциация за изследване на рака е група от учени, работещи с Организацията на обединените нации. Техния доклад се базира на една научна публикация през 2006 годна, която от своя страна, обобщава данните от 23 проучвания. Някои от тях датират от 1980-те години. В резултат от тези изследвания се дава широк диапазон от научни факти. От 23 проучвания

- 5 са били изключени поради неизползваеми данни;

- 6 дават резултати, които показват, че добиването на тен в солариум в значителна степен редуцира риска от рак на кожата!

- 16 дават резултати в рамките на допустимата грешка – по време на избори специалистите казват, че никой не може да приеме резултат, който изкарва един кандидат с 1% напред, когато допустимата грешка е 5%.

  • Някой нови публикации съдържат подвеждаща статистика, че тенът в солариумите увеличава риска от меланом с 75%. Тази цифра е получена от проучване, в което са използвани спорни методи. Някои автори допускат, че не са отчетени такива фактори, като греене на слънцето на открито и чувствителността към слънчевата светлина. Дори ако проучванията дават точни цифри, това не означава, че 75% от потребителите ще придобият чрез солариумите меланом. Това означава само, че техния относителен риск е по-висок. Тъй като ние говорим за относителен риск, ако първоначално рискът е пренебрежимо малък, процента на увеличение в действителност е малък допълнителен риск. Като друг пример може да се посочи, че годишния риск от смърт в автомобилна катастрофа е около 0.013%. Ако увеличим риска с 75%, то тогава той ще бъде 0.023%, или 1 случай на 4500. Ето истинската истина за процента.

European Sunlight Association a.s.b.l.; Avenue Louise 101; 1050 Brussels Belgium;Phone: +32 2 300 59 32; Fax: +32 2 300 59 39; Email: info@europeansunlight.eu

СОЛАРНО СТУДИО СТУДЕНТСКИ ГРАД  |  СОЛАРНО СТУДИО МЛАДОСТ  |  СОЛАРНО СТУДИО СТРЕЛБИЩЕ  |  СОЛАРНО СТУДИО ДРУЖБА  |  СОЛАРНО СТУДИО БОРОВО
© 2011 SolarPower ® Всички права запазени. Web design: Parrot Design Studio